خانه / تازه‌ها / بیوتکنولوژی / کربوهیدرات‌ها در شیر مادر دارای خواص ضدمیکروبی می‌باشد.

کربوهیدرات‌ها در شیر مادر دارای خواص ضدمیکروبی می‌باشد.

شیر مادر، که شامل ترکیب پیچیده‌ای شامل، پروتئین، چربی و قند می‌باشد به کودکان در مقابله با باکتری‌های عفونی کمک می‌نماید. در گذشته دانشمندان پژوهش‌های خود را با تمرکز بر روی خواص ضدمیکروبی موجود در پروتئین شیر مادر انجام می‌دادند. اکنون، تیمی از شیمیدانان و پزشکان دانشگاه وندربیلت کشف نموند که نه تنها کربوهیدرات در شیر مادر دارای خواص ضدمیکروبی می‌باشد بلکه کربوهیدرات‌ها منجر به خواص ضدمیکروبی مربوط به باقی ترکیبات را نیز بیشتر می‌کند.

شیر مادر دارای خواص ضدمیکروبی می‌باشد
تصویر سمت چپ باکتری استرپتوکوک را نشان می‌دهد که تشکیل یک توده را داده است. تصویر سمت راست باکتری استرپتوکوک تحت تیمار قند شیر مادر را نشان می‌دهد که نسبت به مواد ضدمیکروبی مورد هجوم قرار گرفته است (تصویر از استیون تونسید)

 

به گفته استیون تونسید که رهبر این مطالعه می‌باشد: این نخستین مثال از کشف خواص ضد میکروبی قند موجود در شیر انسان می‌باشد. همچنین از جمله خواص ویژه ترکیب شیر مادر این است که بر خلاف مواد ضد میکروبی دارای اثر غیر سمی می‌باشد.

نتایج این پژوهش در ژورنال بیماری‌های عفونی با نام «اولیگوساکارید های شیر مادر دارای خواص ضد میکروبی و ضد تشکیل فیلم در باکتری استرپتوکوک می‌باشد» به چاپ رسیده است.

مهم‌ترین انگیزه برای این مطالعه یافتن راهکاری برای مشکل ایجاد مقاوت نسبت به مواد ضدمیکروبی می‌باشد که مرکز جلوگیری و کنترل بیماریها پیش بینی نموده است سالیانه جان ۲۳۰۰۰ نفر را می‌گیرد.

تونسید می‌گوید: ما به دنبال روشی متافوت برای مقابله با باکتریهای عفونی بودیم. ما تمرکز خود را بر روی باکتری‌های استرپتوکوک گروه ب انجام دادیم. برای ما بسیار جالب بود که زنان باردار ترکیبی را تولید می‌نمایند که منجر به کشته شدن و یا ضعیف شدن باکتری استرپتوکوک می‌گردید. این باکتری از جمله باکتری‌های بسیار مهم و ایجاد کنند بیماری عفونی در کودکان نورسیده می‌باشد.

این گروه به منظور شناسایی ماده دارای خواص ضد میکروبی پروتئین شیر مادر توجه خود را به ترکیبات قندی موجود در آن انجام دادند که به طور واضحی مطالعه بر روی آن مشکل‌تر می‌باشد.

در قرن گذشته تمام بیوشیمیست ها در مورد پروتئین به عنوان ماده بسیار مهم بحث می‌نمودند و قندها همیشه در رتبه دوم قرار داشتند. آقای تونسید می گوید: اطلاعات کمی در مورد عملکرد قندهای وجود دارد و ما قصد داریم درک بهتری از وظایف آنها بدست آوریم.

برای این منظور پژوهشگران کربوهیدرات موجود در شیر مادران که به آن اولیگوساکارید نیز گفته می‌شود از نمونه‌های مختلف جمع آوری نمودند. سپس نیم رخ مواد شیمیایی مولکولهای زیستی بزرگ موجود در آن توسط طیف سنج توده‌ای شناسایی گردید. آن‌ها سپس مواد تشکیل دهنده را به محیط کشت باکتری استرپتوکوک اضافه مودند و نتایج را در زیر میکروسکوپ مشاهده نمودند. نتایج نشان داد که کربوهیدارت ها نه تنها باکتری‌ها را از بین می‌برند بلکه بیوفیلم تشکل دهنده باکتری‌ها را نیز از بین می‌برند. بیوفیلم تشکیل شده توسط باکتری‌ها از آنها در مقابل مواد ضد میکروبی محافظت می‌نماید که مواد کربوهیدراتی موجود در شیر آنها را از بین می‌برد.

در این پژوهش، آزمایشگاه تونسید ۵ نمونه جمع آوری نمود و متوجه شدند که قندهای موجود در شیر تقریباً تمام کلونی‌های باکتری استرپتوکوک را از بین برد. به این واقعه بیولوژیست های مرگ و میر سنتتیک می گویند و منجر به تولید نسل جدید از مواد ضد میکروبی با خواص ویژه گردیده است.

با ترکیب قند شیر و پپتیدهای ضد میکروبی موجود در بزاق دهان انسان با محیط کشت باکتری پژوهشگران نشان دادند که قابلیت قندها در شکستن بیوفیلم همچنین می‌تواند اثر مواد ضد میکروبی موجود در شیر مادر را نیز افزایش دهد.

پیرو این پژوهش‌ها محققان همچنین نشان دادند که مواد قندی موجود در شیر می‌تواند علیه محدوده زیادی از باکتری‌ها مورد استفاده قرار گریند که از جمله مهمترین این موارد می‌توان به کاربرد آنها علیه پاتوژن هایی اشاره نمود که مقاوم به مواد ضد میکروبی بوده و منجر به عفونت‌های بیمارستانی می‌گردند.

تونسید و همکاران وی در مرکز تحقیقات طیف سنج توده‌ای دانشگاه وندربیلت به دنبال تشخیص نوع دقیق مولکول کربوهیدراتی می‌باشند که منجر به بروز اثر ضد میکروبی کشف شده توسط آن‌ها می‌باشند.

منبع:

Dorothy L. Ackerman, Ryan S. Doster, Jörn-Hendrik Weitkamp, David M. Aronoff, Jennifer A. Gaddy, Steven D. Townsend. Human Milk Oligosaccharides Exhibit Antimicrobial and Antibiofilm Properties against Group B Streptococcus. ACS Infectious Diseases, 2017; 3 (8): 595 DOI: 10.1021/acsinfecdis.7b00064

Vanderbilt University.  2017. Carbohydrates in human milk possess antibacterial properties. Retrieved from thecellule.com, available online at: http://taq.ir/1396/06/05/2273

درباره حمید احمدیان مقدم

من به علوم و فناوری های نوین علاقه مند هستم!

این نوشته هم جالبه!

نانوذرات طلا

کنترل از راه دور رهاسازی داروی ضدسرطان به داخل تومور

پژوهشگران به دنبال انتقال مقدار زیادی از داروی های ضدسرطانی به داخل تومور می‌باشند. نتیجه …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *