قالب وردپرس درنا توس
خانه / تازه‌ها / مشکلات کودهای شیمیایی و اثرات کودهای بیولوژیک

مشکلات کودهای شیمیایی و اثرات کودهای بیولوژیک

Koode Shimiaee

تصویر نمونه از کودهای شیمیایی. منبع: عیارآنلاین.

فرشته اسودی: مصرف بی‌رویه کودهای شیمیایی فسفره که از سنگ فسفات یا میزان کادمیم بالاتهیه می‌شوند علاوه بر تجمع فسفر بیش از حدکاهش جمعیت می‌کوریزای ریشه، هدر رفت ارز از کشور، تجمع عناصر آلاینده نظیر کادمیم در خاک و محصولات کشاورزی را نیز به دنبال دارد. به منظور کاهش تثبیت فسفر در خاک و به تبع آن کاهش واردشدن کادمیم به خاک، اعمال مدیریت صحیح مصرف کودهای فسفره رایج  اجتناب ناپذیر است. فسفر کودهای شیمیایی بعد از وارد شدن به خاک‌های آهکی به دلیل تبدیل شدن به ترکیبات نامحلول کلسیم و منیزیم و در خاک‌های اسیدی به دلیل تبدیل شدن به ترکیبات نامحلول کلسیم و منیزیم و در خاک‌های اسیدی به دلیل تبدیل شدن به فسفات آهن و آلومینیوم از دسترس ریشه خارج می‌شود.

در این خصوص توجه به خصوصیات فیزیک و شیمیایی خاک و وجود ماده آلی و عناصر ریز مغذی مانند روی در خاک به منظور کمک در عدم تثبیت فسفر و کاهش تدریجی غلظت کادمیم خاک به همراه اضافه نمودن باکتری‌های حل کننده فسفات، ضروری است.

کادمیم و روی از نظر شیمیایی بسیار شبیه هستند بنابراین کادمیم می‌تواند جایگزین جذب و وظایف متابولیسمی عنصر روی در گیاهان گردد، ولی برخلاف روی این عنصر برای حیوانات سمی است. علت سمی بودن این عنصر احتمالا میل ترکیبی آن با گروه‌های تیول در آنزیم‌های پروتىین ساز می‌باشد.

کادمیم با فسفر برهم کنش مثبت و با روی برهم کنش منفی دارد. استفاده نامناسب از کودهای شیمیایی برای دستیابی به عملکردبالا سبب گردیده است تا اهمیت مواد آلی کمتر از ۰/۵ درصد باشد. یکی از ویژگی‌های کودهای آلی غنی شده با فسفر، گوگرد، ازت وارد شدن این عناصر سنگین به زنجیره غذایی انسان و دام بوده که بسیار خطرناک می‌باشد و از این رو استفاده از کودهای بیولوژیک توصیه می‌گردد.

از آنجا که تولید محصول سالم و عاری از عناصر سنگین از جمله کادمیم در راستای جلوگیری از آلودگی‌های زیست محیطی از اهداف محققین تغذیه گیاهی است، این تحقیق به منظور ارزیابی کودفسفره آلی و کودبیولوژیک فسفاته بارور ۲ به عنوان جایگزینی مناسب برای کودهای فسفره رایج اجرا شده است.

کودهای بیولوژیک توسط ارگانیسم‌های ویژه‌ای تولید می‌شوند. از جمله مهم‌ترین باکتری‌ها عبارتند از اینتروباک‌تر آلگومرانس، باسیلوس سیرکولوس، باسیلوس مگاترینوم، پسودوموناس استریتا و باسیلوس سوبتیلیسذو. همچنین از مهم‌ترین انواع قارچ‌های حل کننده فسفات می‌توان به قارچ‌های آسپرژیلوس و پنیسیلیوم اشاره کرد.

امروزه توجه ویژه‌ای به ساماندهی تلفیقی تغذیه گیاهی معطوف گردیده است که در آن از منابع آلی و بیولوژیک به همراه مصرف بهینه کودهای شیمیایی مورد نظر بوده و منجر به بهبود و حفظ حاصلخیزی، ساختمان، فعالیت‌های بیولوژیک، ظرفیت تبادل کاتیونی و ظرفیت نگهداری رطوبت خاک می‌شود.

از جمله عواملی که بر راندمان کودهای شیمیایی و قابلیت جذب عناصرغذایی آن توسط گیاه تاثیر می‌گذارد زمان مصرف کود و کاربردهای بیولوژیک است. کودهای نیتروژنه (اوره)، و کود بیولوژیک نیتروژنه (ازتوباک‌تر) عملکرد، اجزا عملکرد و درصد پروتىین دانه گندم را تحت تاثیر قرار می‌دهند.

عده‌ای از محققین گزارش کرده‌اند مصرف کودنیتروژنه می‌تواند از طریق بالا بردن میزان و نیترو ژن جذب شده و افزایش راندمان کودمصرفی عملکرد شده و اجزا عملکرد را بهبود دهد. افزایش عملکرد و پروتىین دانه به مدیریت صحیح مصرف کود نیتروژنه بستگی دارد. برای نمونه اگر مقدار نیتروژن خاک در پایان فصل رشد برای گندم قابل جذب باشد در کنار افزایش عملکرد، میزان پروتىین دانه نیز افزایش می‌یابد. ضمن اینکه مصرف کود سولفات روی و کود بیولوژیک در بهبود افزایش کمی محصول از طریق افزایش تعداد دانه، افزایش وزن هزار دانه و خوشه در مترمربع موثر است.

منابع

خاصه سیرجانی عباس. ارزیابی کود بیولوژیک حاوی باکتری‌های حل کننده فسفر و کودهای آلی غنی شده در زراعت گندم. پژوهش‌های خاک (علوم خاک و آب). شماره: ۱۳۹۰، دوره ۲۵، شماره ۳، صفحه ۲۱۷ تا صفحه ۲۲۴

خاصه سیرجانی عباس، فرحبخش حسن، راوه سیدذبیح اله، پسندی‌پور نازنین، کرمی عالمه. بررسی اثرمصرف کودبیولوژیک، سولفات روی وکود نیتروژن برعملکرد کمی و کیفی گندم. پژوهش‌های خاک (علوم خاک وآب). شماره: ۱۳۹۰، دوره ۲۵، صفحه ۱۲۵ تا صفحه ۱۳۵

فرشته اسودی. مشکلات کودهای شیمیایی و اثرات کودهای بیولوژیک. ۱۳۹۴٫ بنیاد تک. فروردین ماه. http://taq.ir/1395/02/10/1366

درباره حمید احمدیان مقدم

من به علوم و فناوری های نوین علاقه مند هستم!

این نوشته هم جالبه!

یماری کروهن

روشی نوین برای درمان بیماری کورهن با استفاده از باکتری‌ها

پژوهشگران دریافتند که آنزیم تولید شده توسط فلورمیکروبی نامتوازن در دستگاه گوارش انسان به بیماری …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *